Duurzaam schuimbeton
Als je duurzaam gaat bouwen of verbouwen is schuimbeton een ideaal product. Door de vermenging van water, cement, fijn zand, kalk en schuimsubstanties maken dit product tot een alternatief voor het veel zwaardere beton.
Na het storten van het schuimbeton, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid is dit na 2 á 3 dagen uitgehard. In verharde vorm krijgt het een gesloten celstructuur, waardoor een licht en draagkrachtig bouwmateriaal met hoge thermische isolatiewaarde verkregen wordt. De vorming van kleine luchtbelletjes die ontstaan bij het uitharden van het materiaal verklaart de naam.
Voordelen schuimbeton
Isolerend
Vorst en waterbestendig
Schimmel en ongedierte bestendig
Licht van gewicht
Recyclebaar
Licht en isolerend
Schuimbeton is vloeibaar en makkelijk te verpompen, dit gaat door middel van slangen welke wel een afstand van 100 meter horizontaal en 25 meter verticaal kunnen bereiken. De mooie eigenschap van schuimbeton is dat het zichzelf tijdens het storten redelijk goed uitvlakt. Verdichten van het beton mag niet, enkel glad strijken moet gebeuren. Houd wel rekening met het niet te snel laten drogen na de stort.
Materialen waar tegenaan gestort wordt mogen geen vocht opnemen. Vandaar dat er bijna altijd een folie wordt geplaatst langs de wanden en op de bodem. Regen en temperaturen onder de 5 graden Celsius kunnen beter vermeden worden.
Mogelijkheden schuimbeton
isolatie
renovatie
thermisch
fundering
vloeren
Toepassingen
Kruipruimten isoleren
Als afdekking van de grondlaag in kruipruimten waardoor het vochtprobleem onder de begane grondvloer wordt opgelost. Dikte 50 tot 100 mm. Type 1200 (zwaarder dan water).
Kruipruimten volledig vullen
Indien bij bijvoorbeeld Kwaaitaalvloeren (oxydatie van de bewapening) instortingsgevaar dreigt is het vullen van de complete kruipruimte met schuimbeton een oplossing. Tevens gelijk resultaat als het isoleren van een kruipruimte.
Isolerende vloeren
Bij renovatie ter vervanging van verrotte of door zwam aangetaste houten vloeren. Hierbij wordt de gehele houten constructie verwijderd en plastic aangebracht op de vloer van de kruipruimte en tegen de wanden.
Vulling rond zwembad
Om de ruimte rond een ingegraven zwembad op te vullen is schuimbeton een goede optie. Vanwege de thermisch isolerende werking van het schuimbeton zal het zwembadwater minder snel afkoelen wat dan weer een besparing op de energiekosten oplevert.
Alternatief voor heien
Daar waar, vanwege de bodemgesteldheid, geheid zou moeten worden is het alternatief funderen op schuimbeton het onderzoeken waard. Als principe hierbij geldt: het gewicht van de totale constructie + het gewicht van het schuimbeton is gelijk aan het gewicht van de te verwijderen grond.
Vulling damwanden
Om de horizontale druk van grond en of water op damwandconstructies voor een groot deel te verminderen biedt schuimbeton type 600-800 geweldige mogelijkheden.
Vulling vervallen leidingen
Als het niet mogelijk is oude rioleringen en leidingen weg te halen, is het vullen met schuimbeton type 1200 een veel toegepast alternatief. Ook is het een veel snellere oplossing die ook veel geld bespaard en waar overlast zoveel mogelijk wordt beperkt.